fredag den 22. maj 2009

Udviklingsekplosion

Wow, det går bare hurtigt med Sofias udvikling for tiden. Især hendes sprog udvikler sig meget. Hun kan sige virkelig mange korte ord (100-200?), og er blevet rigtig dygtig til at efterligne de ord vi siger. Hun taler ikke 100% rent, og har f.eks. svært ved at sige r- og k-lyde og ord med flere konsonanter i træk. Men hun er begyndt at sige forståelige lange ord nu, f.eks. "støvsuger", "grissebasse" og "mælkebøtte" :-)

Hun er også begyndt på små sætninger, hvoraf den mest brugte helt sikkert er "op og lege", som i virkeligheden betyder, at hun gerne vil løftes op. Derudover kan hun f.eks. sige "en masse biler" eller pege og sige "der er Thomas/far/mor/osv.". Hun er også blevet ret god til at formulere hvad hun vil, og siger "tørstig", når hun vil have noget at drikke, "mad", når hun er sulten og "sove", når hun er træt (hvilket dog ikke sker så tit ;-)). Hun kan også meget insiterende komme rendende med en bog, og sige "bog, bog, bog" eller "læse", når hun vil have, at man læser for hende. Hun elsker at læse i pegebøger om dyr eller biler. Den anden dag kom hun med et alvorligt udtryk i ansigtet to gange rendende med Karl Marx's "Kapitalen bind 1", hvilket sikkert vil glæde et par stykker på den mødrende side i familien ;-)

Hun er også ret glad for at tegne, selvom hun pt. kun tegner krims-krams. Hun kan dog finde på at pege og sige "kat", når hun tegner, så måske vi andre bare er lidt dumme og blinde! Af en eller anden grund, er hun især vild med den gule farve, som næsten altid er førstevalget, når hun tager et farvekridt.

For tiden er hun meget optaget af ure. Hun peger og siger "ur - tik tak", hver gang hun ser et ur. Nogen gange spotter hun et ur, hvor man ikke lige tænker over at de er, f.eks. på en pakke pasta. Hun har totalt laser-syn, når det gælder ure, katte og fugle.

Musik og dans bliver også mere og mere interessant for hende. Hun kan godt finde på at lave en lille trampedans foran os og sige "danse", og hun er begyndt at nynne genkendelige melodier, f.eks. "hjulene på bussen". Hun har lært selv at tænde og slukke for vores el-piano, og klimte løs på tangenterne. Og der trommes gerne og længe på alt hvad der siger en god lyd. Der er sjældent stille i hendes nærhed :-)

Sofias første tegning:


En gul bøhmand? Eller måske en kat?:


Tavle-døren er et hit:

Ingen kommentarer: