mandag den 26. oktober 2009

Sofias 20-måneders-status

Sofia er inde i en meget ambivalent fase, hvor hun både er nysgerrig og genert på samme tid. Hun skal helst lige se folk an og have tid til at tø op, men så får den også på alle charme-tangenterne. Hun er empatisk, og brød den anden dag helt sammen, da hendes morfar faldt på numsen, og hun græd og græd, indtil vi fortalte, at det ikke gjorde ondt på morfar. Så gik hun og snakkede om "morfar, numsen, av?" i en hel time bagefter.

Sprogligt:
Hendes ordforråd er virkelig eksploderet det sidste halve år. Man kan faktisk føre en lille samtale med hende nu, og hun er i stand til at give udtryk for hvad hun vil og ikke vil med ord. Hun kan f.eks. sige "nej, ikke hjem endnu", "hjem og sove i sengen", "flere ris", "ondt i halsen" osv. osv. Det er SÅ dejligt, at man ikke længere skal gætte sig frem til alt! Hun er også ved at lære farver nu, og har især lært farverne ved hjælp af Barbapapa-bøger. Og så er hun ude i en konstateringsfase lige for tiden, peger på alt og siger hvad det hedder, og kigger så op på een, for også lige at få det bekræftet. Hun er generelt god til at udtale ord, men har det lidt svært med konsonanter lige efter hinanden, så støvler bliver til "døvler" og hagesmæk til "hagemæk" osv.

Motorisk:
Vuggestuen siger hun er en lille klumpe-dumpe... Hun går måske også lidt kluntet, og falder ret ofte, og kan ikke hoppe eller slå koldbøtter - men hun øver sig da på det. Hun er også vild med at lege "farlige" lege. Hun stiller sig f.eks. på eet ben på gyngehesten og siger "åh-ååååh", mens hun griner ad sin mors forskrækkede ansigt, den lille laban! ;-) Motorikken skal nok komme - hun har nok bare koncentreret sig om at lære at tale.

Mad:
Hun spiser viiiildt meget, ihvertfald når hun ikke er syg. Nogle morgener spiser hun 2-3 portioner morgenmad! Lige for tiden er hun vild med ris og alle slags sovs. "Mere sovs, mere sovs!" er en hyppig sætning :-) Og "mør" (=smør). Jeg ville gerne have lidt flere grøntsager i hende, men tit kan hun ikke lide konsistensen, og spytter dem ud igen. Men vi bliver bare ved med at prøve.

Søvn:
Hun sover en lur om dagen, der varer 2-3 timer. Hun falder i søvn ved 20-tiden om aftenen, og sover til ved 7-tiden om morgenen. Hun sover generelt igennem i sin egen seng, men på vores værelse. Hun har dog en utryg fase en gang imellem, hvor hun vågner midt om natten og græder og vil op i vores seng. Det får hun så lov til, hvis ikke det hjælper at give hende sutten og lægge hende ned i egen seng. Vi må nok se at få købt en større seng, da 140 cm godt kan være lidt småt til 3...

Lege og legetøj:
Bøger, bøger, bøger! Dejligt med gode biblioteker lige i nærheden :-) Hun synes også det er sjovt at være på bibliotekerne, og se på de andre børn og legetøjet. Især Brønshøj bibliotek har en god børneafdeling. Hun er også begyndt at lege meget med brio-togbane, duplo og puslespil. Hun er stadig vil med at se Teletubbies, og nu også Drømmehaven. Hun kan også godt lide at se fodbold sammen med sin far :-) Jeg bruger også en del tid på YouTube sammen med hende, hvor vi finder alle mulige sjove klip; børnesange, pingu, babyer der danser, dyr der leger og den slags.
Hun er langsomt begyndt på det med rollelege, og kan godt lide at lege køkken og byde på imaginære frikadeller med sovs :-)

Ingen kommentarer: